– sleduje se podíl výrobků starších …
– sleduje se podíl výrobků starších tří let na celkovém vývoji – každá změna
výrobního programu se odrazí na HV
– jedním z hlavních rozhodnutí je optimální výrobní program
– cílem je najít takovou strukturu, která co nejlépe využije zdroje podniku
(stroje, pracovníky, suroviny) a co nejlépe uspokojí potřeby odběratelů
a přinese maximální efekt
Typy výroby:
1) KUSOVÁ – od každého výrobku 1 až několik typů (výrobky na zakázku)
– vysoká kvalita, univerzální výběr, kvalifikovaní pracovníci, drahé
2) SÉRIOVÉ – opakující se výroba, ale nepravidelná (boty, ponožky, auta)
– malosériová, středněsériová, velkosériová
3) HROMADNÁ – stálá, opakovaná několik desítek let (oděvy, rohlíky, chleba)
– nízká kvalifikace, levné
PŘÍPRAVA VÝROBY:
– před zahájením výroby se výrobek musí připravit po stránce technické, ekonomické a organizační
– účelem je určit tvar, rozměry, vlastnosti výrobku, způsob a místo výroby, stanovit N a cenu