Výrobek se dělí:
• dobré
• vadné se vracejí zpět na pracoviště a upravují se
• zmetky – vede se o nich záznam, výrobek, druh vady a viník (pracovník, podnik nebo pra-covník i podnik)
Objektem kontroly jakosti jsou:
• přírodní zdroje ve všech stádiích rozpracovatelnosti
• stroje a zařízení
• kontrolní prostředky (měřidla, makety, vzory, popisky, šablony)
Druhy kontroly ve výrobě:
• kontrola může být jednoduchá, namátková, výběrová (dle klíče), sériová (dle vzorku)
a) vstupní kontrola – kontrola materiálu, polotovarů
b) výrobní kontrola
– mezioperační (kontrola provedená po každé operaci)
– pooperační (provádíme po určitém úseku operace)
c) výstupní kontrola – týká se hotových výrobků a zkoumá se funkční způsobilost, vybavení, vzhled, příslušenství, technická dokumentace, balení, expedice, návody k používání